Algemene voorwaarden Maasbruggen Arbeidsrechtspecialist
In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder:
het kantoor: Maasbruggen Arbeidsrechtspecialist;
algemene voorwaarden: de algemene voorwaarden “Maasbruggen arbeidsrechtspecialist”, waarvan de meest recente versie vinden is via de website www.maasbruggen.nl;
opdrachtgever: elke natuurlijke persoon, rechtspersoon of personen-vennootschap, die (alleen of gezamenlijk met anderen) aan Maasbruggen Arbeidsrechtspecialist een opdracht heeft verstrekt.
Het kantoor is een eenmanszaak, gevestigd in Bleiswijk en geregistreerd in het handelsregister van de Kamer van Koophandel met KvK-nummer 90362322.
Deze algemene voorwaarden zijn, tenzij anders schriftelijk overeengekomen, van toepassing op alle werkzaamheden verricht of te verrichten door of namens Maasbruggen Arbeidsrechtspecialist. Deze algemene voorwaarden zijn uitdrukkelijk ook van toepassing op aanvullende, gewijzigde en/of vervolgopdrachten. De toepasselijkheid van deze voorwaarden geldt tevens voor alle rechtsbetrekkingen als gevolg daarvan of in verband daarmee.
De toepasselijkheid van andere voorwaarden, zoals die van de opdrachtgever, is uitdrukkelijk uitgesloten.
Op deze algemene voorwaarden kunnen zich ook die natuurlijke en rechtspersonen beroepen die direct of indirect aan het kantoor verbonden zijn of op enigerlei wijze bij de dienstverlening door of vanwege het kantoor zijn betrokken.
Het kantoor is gerechtigd deze algemene voorwaarden te wijzigen. In geval van wijziging van deze voorwaarden door het kantoor gelden de gewijzigde voorwaarden vanaf de dag van publicatie op de website www.maasbruggen.nl voor alle nieuwe opdrachten.
Deze algemene voorwaarden worden voor aanvang van de werkzaamheden aan de opdrachtgever toegestuurd of ter hand gesteld.
Alle werkzaamheden worden door het kantoor verricht op basis van een overeenkomst van opdracht (hierna: overeenkomst), tenzij schriftelijk anders is overeengekomen. Alle opdrachten worden uitsluitend aanvaard en uitgevoerd door het kantoor. Ten aanzien van de totstandkoming van de overeenkomst kan het kantoor slechts worden vertegenwoordigd door mr. S.M.M. Meijer.
De toepasselijkheid van de artikelen 7:404 BW en 7:407 lid 2 BW is uitdrukkelijk uitgesloten.
Het kantoor is gehouden tot het betrachten van de zorg die bij de door of vanwege haar verleende diensten onder de gegeven omstandigheden redelijkerwijs van haar kan worden verwacht. Het kantoor staat niet in voor het bereiken van het beoogde resultaat.
Zowel de opdrachtgever als het kantoor kunnen de overeenkomst, desgewenst met onmiddellijke ingang, beëindigen door middel van schriftelijke opzegging. Deze opzegging zal op zichzelf nimmer leiden tot enige (schadevergoedings)verplichting, behoudens tot de verplichting tot betaling van openstaande declaraties, onderhanden werk en kosten. De opdrachtgever is bij opzegging zodoende gehouden het honorarium dan wel de fixed fee, vermeerderd met de eventueel gemaakte kosten van ingeschakelde derden, te voldoen voor de tot het moment van beëindiging uitgevoerde werkzaamheden, dan wel in geval van een fixed fee voor de afgesproken som.
De uitvoering van opdrachten geschiedt uitsluitend ten behoeve van opdrachtgever. Derden kunnen aan de opdrachten en de uitvoering daarvan geen rechten ontlenen, ook niet als zij direct dan wel indirect als belanghebbende kunnen worden aangemerkt.
Bij het inschakelen van derden zal het kantoor steeds de nodige zorgvuldigheid in acht nemen. Het kantoor is niet aansprakelijk voor schade die het gevolg is van tekortkomingen van derden. De opdrachtgever machtigt het kantoor om namens hem eventuele aansprakelijkheidsbeperkingen van deze derden te aanvaarden.
Het kantoor neemt steeds de nodige zorgvuldigheid in acht om er zo goed mogelijk voor te zorgen dat de door het kantoor bij de uitvoering van de overeenkomst gebruikte apparatuur, software, gegevensbestanden, registers en alle andere zaken deugdelijk functioneren, en dat een datalek en/of cyberaanval (zoals gehackt worden of het oplopen van computervirussen) niet plaatsvindt. Het kantoor is niet aansprakelijk voor schade als gevolg van het niet deugdelijk functioneren van genoemde zaken, datalekken en/of cyberaanvallen.
Het kantoor is niet aansprakelijk voor enige (schade die ontstaat als gevolg van enige) tekortkoming of fout van de ingeschakelde derden.
Voor de uitvoering van de overeenkomst is de opdrachtgever aan het kantoor het overeengekomen honorarium dan wel de overeengekomen fixed fee verschuldigd, vermeerderd met omzetbelasting alsmede eventueel verschotten.
Tenzij anders overeengekomen wordt het honorarium berekend op basis van het aantal gewerkte uren vermenigvuldigd met het overeengekomen uurtarief. De hoogte van het verschuldigde uurtarief wordt vooraf overeengekomen met de opdrachtgever. Het honorarium wordt jaarlijks geïndexeerd en op 1 januari per kalenderjaar aangepast.
Het kantoor heeft het recht de door haar gehanteerde tarieven en de door haar gehanteerde kostenvergoedingen te wijzigen. Indien de wijziging een verhoging inhoudt van meer dan 10%, of indien een verhoging plaatsvindt binnen drie maanden na het tot stand komen van de opdracht tussen het kantoor enerzijds en de opdrachtgever anderzijds, heeft de opdrachtgever het recht de overeenkomst te ontbinden. Het recht tot ontbinding vervalt op de 15de dag na de factuurdatum van de eerste declaratie, die aan de opdrachtgever is toegezonden na de verhoging van het basis uurtarief en/of voormelde kostenvergoeding
Het kantoor maakt geen gebruik van een derdengeldrekening, heeft geen beschikking over een stichting derdengelden en kan aldus geen derdengelden ontvangen.
Verschotten zijn kosten die het kantoor in het belang van de uitvoering van de overeenkomst maakt, waaronder bijvoorbeeld griffierechten, kosten van derden, deurwaarderskosten, koerierskosten en kosten van vertaling.
De hoogte van deze verschotten varieert met de aard van de gerechtelijke procedure, de omvang van het financiële belang, de rol van de opdrachtgever in deze procedure als eiser dan wel gedaagde, etc.
Deze kosten maken geen onderdeel uit van het honorarium voor de werkzaamheden van het kantoor dan wel een overeengekomen fixed fee, maar zijn verschuldigd aan de betreffende derde, zoals de betrokken rechterlijke instantie, de deurwaarder etc.
Het kantoor doet de opdrachtgever de verschotnota’s na ontvangst toekomen.
Verschotten bestaande uit griffierechten dienen voorafgaand aan de gerechtelijke procedure te zijn voldaan, uiterlijk op een door het kantoor te vermelden tijdstip. Bij niet (tijdige) ontvangst van deze griffierechten, staat het het kantoor vrij – nadat dit vooraf aan de opdrachtgever is kenbaar gemaakt – om de werkzaamheden van het kantoor te staken of op te schorten, ook indien dit betekent dat in de gerechtelijke procedure een fatale termijn verstrijkt.
De werkzaamheden worden in geval van een honorarium periodiek – in beginsel maandelijks – aan de opdrachtgever in rekening gebracht door middel van facturen waarop de werkzaamheden nader zijn gespecificeerd.
Van een overeengekomen fixed fee dient 50% voorafgaand aan de werkzaamheden van kantoor voldaan te zijn, de resterende 50% wordt binnen twee weken na het afronden van de werkzaamheden in rekening gebracht.
Declaraties dienen – zonder opschorting of verrekening – binnen de op de declaratie aangegeven betalingstermijn of, bij het ontbreken van een zodanige termijnaanduiding, binnen veertien dagen na dagtekening van de declaratie te zijn betaald, bij gebreke waarvan de opdrachtgever van rechtswege in verzuim is.
Alleen betaling door overmaking op één van de aan het kantoor verbonden bankrekeningen tegen behoorlijk bewijs van voldoening leidt tot kwijting. Betaling door middel van een beroep door de opdrachtgever op verrekening is uitgesloten. De opdrachtgever is niet gerechtigd de verplichting tot betaling van declaraties van het kantoor op te schorten.
Betalingen die het kantoor van de opdrachtgever ontvangt strekken allereerst in mindering op de verschuldigde kosten, vervolgens op de verschuldigde rente, terwijl het restant zal worden afgeboekt van de oudste onbetaalde declaratie, ongeacht de eventueel door de opdrachtgever vermelde omschrijving bij het verrichten van de betaling.
Bij niet (tijdige) betaling van de facturen, ongeacht of deze op de onderhanden zaak betrekking hebben, is het kantoor gerechtigd de werkzaamheden zonder nadere ingebrekestelling op te schorten, dan wel te beëindigen, totdat volledige betaling van de openstaande declaraties heeft plaatsgevonden, met uitsluiting van iedere aansprakelijkheid van het kantoor voor schade die daardoor mocht ontstaan. Dit laat onverlet de verplichting van opdrachtgever de openstaande en nog te verzenden facturen tijdig te voldoen.
Bij niet (tijdige) betaling van een of meerdere facturen is de wettelijke (handels)rente verschuldigd, alsook – na de eerste schriftelijk aanmaning – de buitengerechtelijke incassokosten, die tenminste 15% van het declaratiebedrag bedragen met een minimumbedrag van € 250,00.
De opdrachtgever kan eventuele klachten over de (hoogte van de) declaratie binnen de geldende betalingstermijn bij het kantoor kenbaar te maken, bij gebreke waarvan het recht om te klagen vervalt. Voor opdrachtgevers die consumenten zijn in de zin van artikel 6:236 BW bedraagt de laatstgenoemde termijn één jaar na de dagtekening van de declaratie. Betwisting kan enkel schriftelijk geschieden.
Het kantoor is gerechtigd een voorschot voor (verdere) werkzaamheden te vragen. Dit voorschot wordt verrekend met de laatste declaratie uit hoofde van de opdracht. Een eventueel restant van het voorschot wordt bij het einde van de opdracht gerestitueerd zonder dat het kantoor daarover rente verschuldigd is. Het kantoor blijft steeds gerechtigd van de opdrachtgever de betaling van een voorschot te verlangen.
Behoudens omgaand schriftelijk bezwaar van opdrachtgever is het kantoor gerechtigd voor of van opdrachtgever ontvangen gelden te verrekenen met of aan te (doen) wenden ter betaling van hetgeen opdrachtgever aan het kantoor verschuldigd is.
Indien twee of meer opdrachtgevers partij zijn bij de met het kantoor gesloten overeenkomst, zijn al deze opdrachtgevers jegens het kantoor hoofdelijk verbonden voor de nakoming van diens verplichtingen uit de overeenkomst.
Voor de opdrachtgever die (een deel van de) declaratie(s) vergoed krijgt, bijvoorbeeld door een rechtsbijstandsverzekeraar of een werkgever, geldt dat de opdrachtgever – al dan niet naast de betalingsplichtige – hoofdelijk verbonden is en blijft voor de betaling van de declaraties.
De opdrachtgever vrijwaart het kantoor tegen alle (vermeende) aanspraken van derden, de redelijke kosten van juridische bijstand daaronder begrepen, die op enigerlei wijze samenhangen met of voortvloeien uit de werkzaamheden voor de opdrachtgever verricht door het kantoor en iedere persoon die aan het kantoor is of in het verleden was verbonden, tenzij het een en ander het gevolg is van grove schuld of opzet aan de zijde van het kantoor of de vorenbedoelde personen.
De aansprakelijkheid van het kantoor is beperkt tot het bedrag dat in het desbetreffende geval onder de beroepsaansprakelijkheids-verzekering wordt uitbetaald, vermeerderd met het bedrag van eigen risico van het kantoor.
Indien geen uitkering mocht plaatsvinden onder voornoemde verzekering, is iedere aansprakelijkheid van het kantoor beperkt tot maximaal een bedrag gelijk aan het honorarium exclusief BTW dan wel de overeengekomen fixed fee exclusief BTW en verschotten dat het kantoor in het jaar waarin de gebeurtenis heeft plaatsgevonden in de desbetreffende opdracht aan opdrachtgever heeft gefactureerd en door opdrachtgever is betaald, tot een maximum van € 5.000,00.
Aansprakelijkheid voor indirecte schade of gevolgschade wordt onder alle omstandigheden uitgesloten.
De opdrachtgever is ertoe gehouden eventuele klachten over de uitvoering van de opdracht schriftelijk bij het kantoor kenbaar te maken binnen vier weken na het bekend worden van de omstandigheden die aanleiding geven tot de klacht, bij gebreke waarvan het eventuele recht van de opdrachtgever op schadevergoeding vervalt. Voor opdrachtgevers die consumenten zijn in de zin van artikel 6:236 BW heeft de laatstgenoemde vervaltermijn een duur van één jaar na het bekend worden van de hiervoor bedoelde omstandigheden.
Deze algemene voorwaarden zijn mede bedongen ten behoeve van het kantoor en al degenen die voor haar werkzaam zijn.
De in deze voorwaarden vervatte aansprakelijkheidsbeperkingen en -uitsluitingen, vervaltermijnen en vrijwaringen gelden tevens voor alle buitencontractuele aanspraken van opdrachtgever jegens het kantoor, in zoverre deze verband houden met de uitvoering van een opdracht door het kantoor of door haar ingeschakelde derden.
Het is van groot belang dat de opdrachtgever alle gegevens, informatie en/of bescheiden die nodig zijn voor de goede uitvoering van de opdracht tijdig en volledig aan het kantoor verschaft en dat het kantoor in staat stelt de opdracht uit te voeren. Als blijkt dat de opdrachtgever hierin tekortschiet of dreigt te schieten is het kantoor gerechtigd de opdracht onmiddellijk op te schorten of te beëindigen, zonder dat het kantoor hierdoor schadeplichtig te wordt.
Het kantoor werkt in beginsel elektronisch bij het verstrekken van advies, informatie, declaraties, etc. Tenzij anders overeengekomen gaat de opdrachtgever akkoord met het verstrekken van gegevens op elektronische wijze.
Persoonsgegevens van de opdrachtgever worden verwerkt conform het Privacy Statement die bij de opdrachtbevestiging wordt meegezonden, waarin inzichtelijk is gemaakt hoe het kantoor uitvoering geeft aan de in (o.a.) de AVG neergelegde verplichtingen jegens degenen van wie zij persoonsgegevens verwerkt. De opdrachtgever is akkoord met het Privacy Statement.
De opdrachtgever is ermee bekend dat het kantoor krachtens de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (hierna: “de Wwft”) de verplichting kan hebben de opdrachtgever te identificeren en de identificatie te verifiëren. De opdrachtgever is verplicht hier steeds volledige aan mee te werken op de in de Wwft voorgeschreven wijze. Het kantoor zal de vereiste gegevens vastleggen en bewaren in overeenstemming met de Wwft. De opdrachtgever is er voorts mee bekend en aanvaardt dat het kantoor op grond van de Wwft, alsmede de daarbij behorende besluiten, regelingen en richtsnoeren, verplicht is om in die regelgeving omschreven ongebruikelijke transacties te melden aan de daarvoor van overheidswege ingestelde autoriteiten. De opdrachtgever accepteert dat de informatieplicht uit hoofde van de Wwft prevaleert boven de geheimhoudingsplicht van het kantoor en doet afstand van ieder recht het kantoor strafrechtelijk, tuchtrechtelijk, civielrechtelijk of anderszins aan te spreken uit hoofde van het handelen van de advocaat in overeenstemming met de genoemde wettelijke verplichtingen.
Een dossier, waarin de werkzaamheden tot een einde zijn gekomen, wordt daarna gedurende zeven jaar bewaard, waarna het kantoor het dossier zonder nadere aankondiging zal vernietigen.
De klachtenregeling van het kantoor, zoals gepubliceerd en te raadplegen op de website van het kantoor is van toepassing op de dienstverlening van het kantoor.
Artikel 12 Toepasselijk recht en bevoegde rechter
Op alle aan het kantoor verstrekte opdrachten is Nederlands recht van toepassing.
Indien een geschil buiten het bereik van de klachtenregeling valt, is de bevoegde rechter in Rotterdam bij uitsluiting bevoegd kennis te nemen van geschillen die voortvloeien uit of verband houden met de door of namens het kantoor verrichte of aan haar opgedragen werkzaamheden en/of de rechtsverhouding met de cliënt of andere derden.
Deze algemene voorwaarden zijn geldig met ingang van 1 juni 2023. Deze algemene voorwaarden zijn te vinden en te downloaden via de website www.maasbruggen.nl.